OBJECTIU
Honrar la memòria històrica, augmentant el coneixement científic de la Guerra Civil a les terres de Lleida.
El cop d'estat del 36 va ser l'inici d'una guerra civil que, durant 3 anys, va colpejar la societat espanyola i la catalana. La població civil va patir les penalitats d'una guerra molt dura: famílies trencades, fam, bombardejos, morts, ferits, exili, repressió... La derrota republicana a la batalla de l'Ebre va suposar la caiguda de Catalunya. Posteriorment, l'exili i la repressió van marcar un inici cruent en terres catalanes.
Robert Capa ens va documentar l'ofensiva republicana a Aitona el 7 de novembre de 1938. I segurament encara es pot aprofundir més documentant el Front del Segre per continuar construint el relat de la Guerra Civil a les nostres contrades.
Des de l'Ajuntament d'Aitona i l'Institut d'Estudis Ilerdencs cerquem treballs que construeixin aquesta història i que cobreixin possibles ombres i buits en el relat global.
Els premis Capa pretenen visualitzar persones, documents i treballs que contribueixin en aquest aspecte, especialment al Front del Segre de la Guerra Civil Espanyola.
El segon objectiu és honrar al foto-periodista de guerra pioner els anys trenta, Robert Capa, pseudònim d'Ernö Friedmann. Va fer un esplèndid reportatge de l'atac de l'exèrcit republicà per Aitona i la zona de la Serrabrisa al Baix Segre. Un atrevit fotògraf que amb els anys es va consolidar com un dels millors.
S'estableixen 2 categories segons els àmbits que considerem essencials i necessaris per mantenir la memòria viva. La investigació històrica des de diferents punts de vista: periodístic, documental..., la recerca periodística o científica com a difusió de continguts relacionats amb el Front del Segre especialment i sobre la Guerra civil i els seus efectes a Catalunya en general i la imatge: fotografies que identifiquen indrets conflictius com a reflex de guerra cruents i els seus efectes en la societat.
Més informació a www.fruiturisme.info o al correu capa.aitona@ajuntamentaitona.cat